Voorzitter Hermans neemt afscheid van tuchtcollege Groningen

Herman Hermans nam in het Schimmelpenninck Huys in Groningen afscheid als voorzitter van het RTG Groningen. Hermans is afgetreden met ingang van 1 september 2016, omdat hij in Oxford een promotieplaats heeft aanvaard in classical languages and literature.

Naast zijn passie voor de rechtspraak, heeft Hermans namelijk ook altijd een sterke taal- en letterkundige belangstelling gehad. Hij studeerde daarom in 2014 af in de (Italiaanse) letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd in 2015 master klassieke talen aan de Universiteit van Liverpool. Beide diploma’s werden (summa) cum laude behaald. Het feit dat hij nu een promotieonderzoek mag doen aan de Universiteit van Oxford is een prachtige kans voor Hermans.

Afscheidsbijeenkomst

Het afscheid was een mooie bijeenkomst met grote opkomst die was ingericht als een symposium. Het thema van het symposium was: ‘In het grensgebied van rechtspraak en tuchtrechtspraak’. Verschillende sprekers uit de (tucht)rechtspraak hebben tijdens boeiende lezingen vanuit verschillende invalshoeken hun visie op het thema toegelicht. Aansluitend werd het afscheid tijdens een receptie voortgezet. Wat de sprekers betreft: het laatste woord was natuurlijk voor Hermans zelf, die – voor het laatst binnen dit gremium – nog eens zijn licht liet schijnen over het tuchtrecht en de recente ontwikkelingen daarbinnen. Ook haalde hij mooie herinneringen op aan zijn jarenlange ervaring als (tucht)rechter. Hermans heeft in zijn periode bij het college voor veel professionalisering gezorgd, waaronder een sterke verkorting van de gemiddelde doorlooptijd van de procedures.

Lootsma nieuwe voorzitter

Bij een afscheid hoort natuurlijk ook een opvolging. Met het oog daarop heeft er de afgelopen maanden een sollicitatieprocedure plaatsgevonden die nu is afgerond. De eer was aan Hermans zelf om afgelopen donderdag officieel bekend te mogen maken wie de nieuwe voorzitter van het RTG Groningen is, te weten Jolanda Lootsma-Oude Nijeweme. Zij is al vanaf 2000 aan het RTG Groningen verbonden, eerst als lid-jurist en later ook als plaatsvervangend en waarnemend voorzitter. Hermans heeft veel waardering voor Lootsma-Oude Nijeweme geuit en laat het Groningse tuchtcollege met een gerust hart achter.