25 jaar tuchtrecht in de Wet BIG: uitreiking bundel met interviews

Deze maand bestaat het tuchtrecht 25 jaar in de Wet BIG. Dé aanleiding om een bundel samen te stellen: 'Opereren op medisch en juridisch snijvlak, 25 jaar tuchtrecht in de Wet BIG'. Voorzitter Artsenfederatie KNMG René Héman en directeur Strategie en Organisatie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Conny Cokje namen tijdens een feestelijke bijeenkomst eind december de jubileumuitgave in ontvangst uit handen van voorzitter Jenneke Rowel - van de Linde van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Willy Hauwert, verpleegkundige en voormalig lid-beroepsgenoot
Beeld: ©tuchtcolleges / tuchtcolleges
Voorkant bundel 25 jaar tuchtrecht in Wet BIG
Beeld: ©Tuchtcolleges / Tuchtcolleges

De bundel bevat twintig interviews met:

advocaat John Beer, arts en lid-beroepsgenoot Marlies Morsink, voormalig verpleegkundige en lid-beroepsgenoot Willy Hauwert, arts en columniste Medisch Contact Arianne Beckers-Bruls, secretaris Henk Lutgert, advocaat Valéry Daniëls, voorzitter V&VN Bianca Buurman, hoogleraar gezondheidsrecht en lid-beroepsgenoot Johan Legemaate, fysiotherapeut en lid-beroepsgenoot Geert van der Sluis, advocaat Mieke de Die, beleidsmedewerker VWS Jurian Luiten, voormalig voorzitter Alex Smit, beroepsvereriging NVO, specialist Ouderengeneeskunde Wim van de Dool, voorzitter Erik van Unen, arts en lid-beroepsgenoot Bart Schüdel, secretarissen Marike van der Hart, Linda Commandeur en Gabriëlle Huntjens, voorzitter artsenfederatie KNMG René Héman, advocaat Arno de Kort en universitair docent aan de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde Rianne Herregodts.

De verschillende invalshoeken geven een totaalbeeld van het tuchtrecht zoals dat in die 25 jaar in de Wet BIG is ontstaan. Samengevat uit het voorwoord: "Het is een illusie om te denken dat het tuchtrecht anno 2022 zijn ideale vorm heeft gevonden. Wie daarvan uitgaat, rekent buiten de dynamiek van de veranderende geneeskunst en andere vormen van zorg, nieuwe technieken, nieuwe verwachtingen, andere organisatievormen en nieuwe inzichten in de samenleving." De interviews geven dan ook zowel een beeld van de sterke punten in het tuchtrecht als van mogelijke verbeteringen. 

U vindt op deze website de online editie. De editie op papier is op te vragen bij een Dienstpostbus van de tuchtcolleges.